Arrow
Arrow
Slider


Bikini

(Részletes történet)

A nyolcvanas évek elején, egy zuglói „dühöngőben” együtt kergette a labdát a Miniben ismertté vált basszusgitáros, Németh Alajos és az akkor épp nem működő Beatrice együttes frontembere, Nagy Feró. Miután kifocizták magukat, a zenére terelődött a szó. Kiderült, hogy hasonlóan gondolkodnak a világról és a muzsikáról, ezért törvényszerű volt, hogy együtt kezdjenek valamibe. Így jött létre a Bikini.

Az első formáció (Vedres Józseffel, Szűcs Antal Gáborral és Németh Gáborral) két albumot készített. A Hova lett... és a XX. Századi híradó dalai a mai napig megállják a helyüket, a sajátos stílusú lemezek kortalanok – nem véletlen, hogy a számokat jelenleg is műsorán tartja az úgynevezett Ős-Bikini (nem az eredeti felállásban), valamint a Beatrice együttes.

Nagy Feró kiválása után, 1985-ben D. Nagy Lajos lett az énekes. A Rolls Frakcióból érkezett, s amíg a régi Bikini inkább a Beatrice örökét vállalta fel (a koncerteken mindig hallható volt néhány Ricse-nóta), az új formáció a Frakció emlékét ápolta. Jó néhány feldolgozással, az Adj helyettől a Katicán át az Izzik a tavaszi délutánig. A saját dalok sikere pedig felülmúlt minden várakozást, a rekord példányszámban fogyott, Mondd el című albumon olyan, a mindenkori koncertműsorból kihagyhatatlan szerzemények szerepeltek, mint a Fagyi, a Nehéz a dolga, a Megüssem, vagy ne üssem.

A Bikini újabb kori történetében Németh Alajos és D. Nagy Lajos vitte a prímet, mellettük sok más kiváló muzsikus fordult meg a zenekarban. Gallai Péter a Piramis után itt talált újra otthonra, Vedrest az azóta sajnálatos módon elhunyt Daczi Zsolt váltotta – kiváló gitárjátéka hosszú időn át meghatározó eleme volt a Bikini hangzásvilágának. A dobos posztját Németh Gábor után Hirleman Bertalan és Berecz Endre töltötte be, a szaxofon értő megszólaltatója hol Makovics Dénes, hol Kató Zoltán volt.

A Bikini évről évre készítette lemezeit, járta az országot, több ízben külföldre is eljutott. A zenészek legnagyobb élményüknek azt az erdélyi turnét tartják, amelyre közvetlenül a romániai forradalom után került sor.

A magyarországi politikai változások a Bikini pályájára is kihatottak. Amikor bárki bármit kimondhatott, már nem volt miért bújtatva közölni gondolatokat a dalszövegekben. Ráadásul a zenélés körülményei napról-napra rosszabbodtak. Megjelent a kazettahamisítás, a művelődési házak élő koncertjeit a diszkók hakniműsorai sorvasztották el és így tovább. Mindennek eredményeképp tízévnyi zenélés után, 1992. november 21-én a Budapest Sportcsarnok színpadon búcsúzott el közönségétől a Bikini.

Öt év szünet következett. 1992 és 1997 között nem létezett a Bikini. Jobban mondva nem működött – a dalok ugyanis ez idő alatt is éltek. Nem volt olyan nap, hogy tévéből vagy rádióból ne csendüljön fel egy-egy régi sláger.

Időközben kiderült az is, hogy a visszavonulás nem jelent megoldást. Sőt: a Bikininek igenis vállalnia kell a folyamatos jelenlétet, még akkor is, ha a körülmények azóta sem kedveznek a lemezkészítésnek és az élő zenélésnek. Mert amit a zenekar egykor felvállalt, azt tovább kell vinnie. Ma éppúgy szükség van arra, hogy a Bikini felemelje a szavát valamiért vagy valami ellen, mint évtizedekkel ezelőtt.

1997-ben új albummal és nagyszabású, a régi Budapest Sportcsarnokban rendezett koncerttel tért vissza az együttes. S azóta is működik, sőt: legújabb kori története már hosszabb, mint az első két időszak együttvéve. A koncerteken a régi rajongók mellett ott állnak a következő generációk tagjai is, a „klasszikus” dalokat éppúgy dalolva, mint az újabb darabokat.

A Bikini ugyanis nem nosztalgia zenekar. A korábbiakhoz képest nyugodtabb tempóban és emiatt átgondoltabban készülő albumok haladnak a korral, az együttesre jellemző stílusjegyek modern zenei közegben szólalnak meg. A dalokban megfogalmazott gondolatok pedig továbbra is hatnak az emberekre, jelezve, hogy nem minden agy fölött vette át a hatalmat a bulvármédia.

D. Nagy Lajos és Németh Lojzi remek társakat talált az eddig említett zenészek mellé, illetve után. Az elmúlt években meghatározó taggá vált a dobos Mihalik Viktor és a szaxofonos Makovics Dénes, Daczi Zsoltot Csillag Endre, majd Lukács Peta követte. Mosolyogva száll be a csapat a turnébuszba...

iT-system